İyi hazırlanmış bir cv , öne çıkması gereken özelliklerinizi işe alımdan sorumlu olan kişiye kısaca anlatmalıdır. Bu şekilde kendinizi iyi tarif ederek prezentabl bir eleman olduğunuz konusunda fikir oluşturabilirsiniz. Cv hazırlama aşamasında, işe alımdan sorumlu görevlinin dikkatini çekebilmek için, yeteneklerinizi ve iş ile ilgili deneyimlerinizi vurgulamanız gereklidir.
Bu zorunluluk iş pozisyonu için en uygun personelin siz olduğunuz konusunda iş vereninizi büyülemek adına gereklidir.
CV, mesleki deneyimlerinizin, akademik başarılarınızın yada yeteneklerinizin kapsamlı bir şekilde tanıtımının yapıldığı belgeye verilen isimdir. İyi oluşturulmuş bir CV içerisinde ayrıca ödülleriniz, araştırma ile ilgili alanlarınız, başarı belgeleriniz, başarı sağladıysanız burslarınız yer almalıdır.
Dünyanın pek çok ülkesinde iş arayan kişiler, istedikleri pozisyona kavuşabilmek için iş başvurularını CV ile yaparlar. Bu ülkeler arasında Amerika, Kanada, Avrupa ülkeleri, İngiltere, İrlanda ve Yeni Zellanda gibi pek çok ülke vardır. CV genel olarak bir kaç sayfadan oluşur. CV hazırlama esnasında bulunması gereken içerikleri ise aşağıdaki gibi sayabiliriz.
CV hazırlamak için içeriğinizi altı ana bölüme bölmeniz gerekmektedir. Bu bölümler;
CV hazırlama adımlarından ilki iletişim bilgilerini eklemektir. İletişim bilgileri CV’nizin ilk unsurunu oluşturur ve belgenizin başlığı niteliğindedir. Görüştüğünüz kişilerin sizinle kolayca iletişime geçmesi için bu tür bilgiler en üstte yer alır. Bu kısım aşağıdaki bilgileri içermelidir.
İletişim bilgilerinde kalabalık ve gereksiz bilgilerin olmasına gerek yoktur. Yalnızca bu bilgiler cv hazırlama aşamasında yeterlidir. İletişim bölümünde aşağıdaki bilgilere yer vermeyiniz.
İletişim bilgilerini hazırlarken yalnızca sizden istenen bilgileri girmeye özen gösterin. Eğer isteniyorsa ve kendinize ait iyi bir sosyal medya ağı varsa bunu ekleyebilirsiniz.
Kişisel beyan yani profiliniz, cv hazırlama aşamasında en üsttte yer alan, yeteneklerinizi, göreve getirilmeniz halinde yapabileceğiniz becerilerinizi ifade eder.
Bu kısımda iş ile ilgili olarak yetenekleriniz ve daha önceki deneyimlerinizden bahsetmelisiniz. Kişisel Profil kısmı bazı durumlarda zorunlu olmamaktadır. Ancak eklemeniz gerektiği hallerde profilinizi iyi şekilde sunmalısınız.
Yazım tarzınızdan kendinizden iş pozisyonu için emin olduğunuzu gösterebilmelisiniz. Profilinize olumlu, kendi kendini motive eden gibi pozitif kelimeler ekleyin.
CV hazırlama sırasında Profilinizde aşağıdakilerden bahsetmelisiniz;
CV hazırlama sırasında Profilinizde aşağıdakilerden bahsetmelisiniz;
CV hazırlama sırasında aşağıdaki bilgiler Profilinizde yer lamamalıdır;
İş deneyimi bölümünde görüştüğünüz kişi, kariyerinizi ve bu kariyerin sizde bıraktığı etkiyi görür. Bu açıdan büyük önem taşıyan bir kısımdır. Daha önce ki yıllarda kazandığınız uzmanlıklarınızı ters kronolojik sıra ile özetleyin.
Bu ters kronolojide en yeni uzmanlıklar ilk sıraya yazılır. Eğer ki iş konusunda yeniyseniz yada pratiğiniz çok azsa bu durumda Eğitim ile ilgili bölümü bu bölümün üzerinde yazın.
İş deneyimi bölümünde geçmişe doğru 15 yıllık alanda kazandığınız uzmanlıkları yazabilirsiniz. (Elbette iş konusunda bu derece tecrübeli olduğunuzu varsayarsak) Yeni bir elemansanız bu durumda belirttiğimiz gibi eğitim bölümünü ilk göstermeniz cv hazırlama sırasında daha doğru olacaktır. Geçmiş yıllarda kazandığınız deneyimlerde aşağıdaki bilgileri ifade edebilirsiniz.
İyi bir iş deneyimi aşağıdaki maddeleri içermelidir;
Eğitiminizle ilgili listeleme yaparken en yeniden eskiye doğru bir maddeleme yapmayı unutmayın. Derecelerinizi, tezlerinizi , kurs çalışmalarınızı mesleki olarak niteliklerinizi ve iş başvurunuzla alakalı akademik başarılarınızı belirtebilirsiniz.
İş deneyiminiz iki yıldan fazlaysa işteki dereceniz ve kurumun adı ayrıca orta öğretim sonrasında ki eğitim niteliklerinizi vurgulayabilirsiniz.
Yetenek bölümü, geliştirmiş olduğunuz temel yetenekler ve işle ilgili olarak kazanmış olduğunuz başarıları oluşturur. Bu kısma dahil edilecek yetenekler başvuru yaptığınız sektöre, pozisyona ve kendi geçmişinize göre değişkenlik gösterir.
Bu sebeple sektörle ve başvuru yaptığınız kısımla ilgili yeteneklerinizi araştırın ve başvuru yaptığınız iş yerinin iş tanıtımını dikkatlice okuyun. Yeteneğiniz çok fazlaysa bu becerilere dayalı bir CV yazmayı düşünebilirsiniz.
İşinize özgü beceriler, sosyal yetenekler ve herkesin yapamadığı zor, yetenek gerektiren beceriler dahil olmak üzere yaklaşık 4-8 arasında yeteneğinizi listeler halinde sunun. Sunabileceğiniz örnek yetenekler arasında;
Listenizde sıralama yaparken her yeteneğiniz için Temel seviye, orta seviye, ileri ve uzmanlık gibi derecenizi belirtir yeterliliklerinizi sıralayınız. Yeteneklerinizi daha fazla göstermek adına sahip olduğunuz becerilerinizi geliştirmiş olduğunuz projeleri açıklayabilirsiniz.
Cv hazırlama ve hazırladığınız CV2yi biçimlendirmek için böylece yeteneklerinizi geliştirmek için aşağıdaki ip uçlarını kullanın.