bilgi: info@evdenkazan.org

Homm Bi̇tki̇sel Ve Network Sektöründe İyi̇ Bi̇r Li̇der Olmak İçi̇n Ne Yapmalıyım ?
Buradasınız: Anasayfa / Homm Bi̇tki̇sel
21 Temmuz 2022, Perşembe
Homm Bitkisel Ve Network Sektöründe İyi Bir Lider Olmak İçin Ne Yapmalıyım ?
Daha Başarılı Lider Olmanız İçin Yapmanız Gerekenler Hakkında bilgiler
Homm Bitkisel Ve Network Sektöründe İyi Bir Lider Olmak İçin Ne Yapmalıyım ?

Nasıl Lider Olunur?

  • Ekibinizi dinleyin.

 

Gerçek bir lider, ekip üyelerinin üstün körü bir dinlemeye değil söyledikleri şeylerin dikkate alındığını bilmeye ihtiyaç duyduğunun farkındadır. Ekibinizi dinlediğinizde onlar için daha iyi bir çalışma ortamı oluşturmanıza yardımcı olacak sorunları da tespit etmiş olursunuz. Bunu gerçekleştirebilirseniz ofis içi sorunların hakim olduğu bir ekip yerine performansının doruğundaki çalışanlara liderlik etmiş olursunuz.

 

  • Mümkün olduğunca etkili bir iletişim kurun.

Ekibinizle konuşmak başka onlarla iletişim kurmak başka bir şeydir. İletişim, izleyeceğiniz yolun ve hedeflerinizin anlaşılmasını sağlamak amacıyla konuştuğunuz anlamına gelir. Etkili bir lider olarak ekip üyelerinizin beklentilerinizi net bir biçimde bilmelerini ve başarılı olmak istiyorlarsa birlikte çalışmaları gerektiğini anlamalarını sağlamalısınız.

 

  • Örnek olun.

 

Her lider kendi eylemlerinden sorumludur. Bu gerçek, ekip üyelerinin kendilerinden ne beklendiğini anlamalarına yardımcı olur. Yüksek standartlarda çalıştığınız zaman, ekibiniz sizi örnek almaları gerektiğini hatta sizi takip etmemelerinin kendilerini görevden almanıza dahi yol açacak bir yetersizlik riskiyle karşı karşıya getireceğini bilirler. Standartları olmayan bir liderseniz ekibinizin de disipline veya değerlere sahip olması çok zordur.

 

 

  • Tutkulu olun.

 

Zorluklarla karşılaştıklarında ekibinizi büyük işler başarma konusunda yüreklendirecek tek şey sahip oldukları çalışma aşkıdır. Bu nedenle bir lider olarak harika bir performans sergilemekten asla vazgeçmemeli, ekibinizin de harikalar yaratması için motivasyon sağlayıcı olma göreviniz konusunda da son derece tutkulu olmalısınız.

 

 

  • Tutarlı olun.

 

Mükemmel sonuçların yaratıcısı tutarlılıktır. Büyük başarılar ancak tutarlı davranış ve tavırlar birbiri ardına geldiğinde elde edilir. Bir lider olarak etkin ve başarılı ekipler oluşturmada en etkili yöntemlerden biri de ekip üyelerini her geçen gün mükemmelleşen tutarlı bir performans göstermeleri için cesaretlendirmektir.

 

 

  • Net kararlar alın.

 

Lider olabilmeyi başarmış kişiler verdikleri kararlar hakkında kendilerini sorgulamazlar. Çünkü kararlarından şüphe duyar ve bunu ekibe de yansıtırlarsa ekip içi güven duygusunu zedeleyeceklerinin farkındadırlar. Hangi lider ekip üyeleri tarafından yönetme yeteneklerinin sorgulamasını ister ki?

 

  • Mentor veya rol model edinin.

 

Lider olmayı deneyimlemiş insanların tavsiyelerine başvurmalısınız. Birbirinden farklı pek çok insanın bir araya gelmesiyle oluşan bir ekibe liderlik ederken neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığına dair size fikir vereceklerdir. Her şeyi bildiğiniz ya da yardıma ihtiyacınız olmadığı sanrısına kapılmayın. Unutmayın, eğitim asla sonu gelmeyen bir süreçtir.

 

 

  • Sınırlarınızı bilin.

 

Lider olmanız süperman olduğunuz anlamına gelmez. Bir liderin dahi üstesinden gelmekte zorlanacağı veya kendi başına çözemeyeceğini hissettiği zorluklar olabilir. Bu tarz durumları sakince karşılayıp paniklemeden gerekli desteği talep edin. Ne zaman yardım isteyeceğinizi bilirseniz alacağınız kötü bir kararla tüm ekibi riske atmamış olursunuz.

 

  • Güçlü yönlerinizin farkında olun.

 

Sizi liderlik konumuna taşıyan hiç şüphesiz ki güçlü yönlerinizdir. O halde kartlarınızı güçlü yönlerinize oynayın, en iyi yaptığınız işlere odaklanırsanız ekibinizin ilerlemesine yardımcı olursunuz.

 

 

  • Zayıf yönlerinizin farkında olun.

 

Hiç kimse ne denli kusursuz görünürse görünsün mükemmel değildir. Herkesin zayıf olduğu bir nokta vardır. En iyi liderler zayıf yönlerinin farkında olan ve kendilerini nasıl geliştireceklerini bilenlerdir. Zayıf yönlerinizi tanımladığınızda etrafınızı bu alanlardaki eksikliklerinizi giderecek güçteki çalışma arkadaşlarıyla kuşatabilirsiniz.

 

  • Mazeretler ardına sığınmayın.

 

Mazeretler, vasatlığı hayat tarzı haline getirmiş kimselerin içine saplanıp kaldığı sözde sebeplerdir. Liderler, hatalarını kabullenme yürekliliğini gösterebilen insanlar arasından çıkar. Liderler hiçbir zaman mazeretlerin ardına sığınmazlar. Bu aynı zamanda ekip üyelerinin de sergilemesi gereken bir tavırdır. Unutmayın bahane üretmeyen bir ekip, performansını sürekli olarak geliştirmek için çalışan ekiptir.

 

 

  • Öngörülemez olayları kabullenin.

 

Ne denli harika bir planlama yapmış olursanız olun, işlerin karıştığı ya da beklenmedik olaylar nedeniyle planınızın sekteye uğradığı zamanlar olacaktır. Kontrol edemediğiniz şeylere kendinizi yıpratıp yoracak kadar takılmanıza hiç gerek yoktur. Karşılaştığınız durumlara ne şekilde uyum sağlayıp ilerleyeceğinizi öğrenmelisiniz. Hedeflerinizi de girişimlerinizi de ancak bu sayede nihayete erdirebilirsiniz.

 

  • İyilik yapın.

 

İyilikler yapıp iyi bir enerjiye sahip olmak size yine iyilikle geri dönecektir. İçinde yaşadığınız toplumun bir parçası olun, size kıyasla daha az şansa sahip olanlara yardım edin veya başkalarının da başarılı olmasına yardımcı olun. Unutmayın, kendinizden verdiğiniz ölçüde kazanırsınız.

 

 

  • Yeni insanlarla tanışmaktan kaçınmayın.

 

Müşteri ağı kurmakla insanların işletmenizden haberdar olmasını sağlamış olursunuz. Bu nedenle müşteri ağı oluşturma işletmeniz için son derece önemli bir konudur. Kimin kimi tanıdığını da, size hayatınızın fırsatını sunup işletmenizi bir üst seviyeye taşıyacak bağlantıyı nasıl veya kimin kurabileceğini de asla tahmin edemezsiniz. Müşteri tabanınıza yeni isimler ekleyin ve tanıştığınız her bir kişi ile sağlam ilişkiler kurmaya çalışın.

 

  • Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.

 

Duygularınızın farkında olmalı onların kararınızı veya performansınızı etkilemesine izin vermemelisiniz. Unutmayın, duygularınız kontrol edilemez hale gelirse sizin de ekibinizin de başarılı olma yeteneğini zedeleyebilirler. Duygularınızı kontrol edemediğiniz için büyük bir müşteriyi kaybetmenin sizi ne denli kötü bir duruma sokabileceğini bir düşünsenize!

 

 

  • Tepkilerinizi kontrol altına alın.

 

Ani duygu patlamaları yaşayıp kendinizi değiştirmenizin ciddi anlamda zor olacağı kötü bir sahnenin başrol oyuncusu haline getirmeyin. Duygularınızın sizi ele geçirdiğini hissettiğiniz an en geri çekilip bir dakikalığına nefes almak için kendinize zaman ayırın. Zihninizi temizleyin ve kendini toparlayın, böylece duygularınızdan ziyade zihninizle ​​konuşabileceksiniz.

 

 

  • Eğlenin.

 

Başarılı olmak için yoğun çaba sarf etmeniz gerekse de bu durum sert tavırların hakim olduğu bir çalışma ortamını teşvik etmek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Bazen ekibinizin stresin olumsuz etkilerine maruz kalmaması adına gevşemek ve eğlenmek en iyisidir. Ekibinizin dinlenebileceği veya çalışırken eğlenebileceği belirli günler düzenleyin. Hatta her günü eğlenceli geçirebileceğiniz bir atmosfer yaratmanız daha doğru olur, böylece ekibiniz yoğun baskıya maruz kalmayan zihinlerini çok daha iyi bir performanslar için kullanabilir.

 

 

  • Her şeyi etraflıca düşündüğünüzden emin olun.

 

Acele kararlar vermemelisiniz. Bunun anlamı karar verme sürecini uzattıkça uzatıp işi erteleme hastalığına kadar götürmeniz değil elbet. Etraflıca düşünmeden alacağınız herhangi bir karar, ekibinizi ve dolayısıyla da işletmenizi başarısızlıkla sonuçlanacak bir konuma sokmanıza yol açabilir. Bu nedenle, nihai karar vermeden önce yapmakta olduğunuz seçimin artılarını ve eksilerini derinlemesine analiz ettiğinizden emin olmalısınız.

 

 

  • Ekip üyelerinizi özenle belirleyin.

 

Ekip üyeleriniz başarınızı belirleyen kişiler olacaktır. Bu nedenle, ekibinize getirmeyi düşündüğünüz kişilerin altyapılarını detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Ekibinize katmayı planladığınız kişilerden herhangi birinin sahip olduğu değerler ekibiniz için belirlediğiniz değerlerle uyuşmuyorsa bu durumun ekip içi uyumu tamamen ortadan kaldırabileceğini bilmeniz gerek.

 

 

  • Ekibinizi her şeyin üstünde tutun.

 

Ekibinize başarıya ulaşmak için ihtiyaç duyacakları kaynak ve ortamı sağlayın. Hatta her daim ekibinizi başarıya götürecek ortam ve şartları sağlamaya ve görevlendirmeleri bu gerçeği baz alarak yapmaya odaklanmanız şart. Ekibinizde kimlerin hangi alanlarda en yüksek performansı sergilendiğini araştırın ve onlara yeteneklerini daha da geliştirebilecekleri görevler verin.

 

 

  • Alçak gönüllü olun.

 

Hiçbir şey sahip olduğu konumun gücü nedeniyle kendisine tapılması gerektiğine inanan bir liderden daha kötü olamaz. Bu durum yaşandığında ekip üyeleri liderlerine karşı bir öfke biriktirmeye başlar ve söz konusu kişinin liderliğini baltalamaya çalışırlar. Böylesi bir tavır işletmenizi üretkenliğin olmadığı işlevsiz ve verimsiz bir ortama dönüştürür. Üstelik bu durumdaki bir lider kendisini çok geçmeden gerçek liderliğin neye benzediğini örnekleyen bir başkası tarafından yönetiliyorken bulacaktır.

 

 

  • Kendinizi bağışlayın.

 

Liderler de hata yapabilir. Sorumluluklarınızdan kaynaklanan yoğun baskı nedeniyle, bazı zamanlarda ekibinizin ilerlemesini sağlayacak doğru kararları veremeyebilirsiniz. Bu durum yaşandığında ileriye doğru adım atmak ve hatalarınızı düzeltmek konusunda kararlı olmalısınız. Dövünmenin veya bir lider olarak yeteneklerinizi sorgulamanın bir anlamı yok. Hatalarınızdan ders çıkarmalı ve gelecekte daha makul kararlar alabilmek için onlardan en iyi şekilde yararlanmalısınız.

 

 

  • Rasyonel olun.

 

Asla duygularınıza dayalı kararlar vermeyin. Ekibinizi kazançlı bir konuma getirebileceğiniz en iyi yöntemin ne olacağını düşünmelisiniz. İşle ilgili meselelerin kişisel algılanmaması gerektiğini unutmayın. Sorun ciddi olmadıkça duygularınızı bir kenara atmanız ve işletmeniz için en iyisinin ne olacağını düşünmeniz gerekir. Kısa vadeli bir bakış açısıyla karar vermek yerine uzun vadeli bir zihniyete göre hareket edin.

 

  • Makul olun.

 

Liderlik, farklı bakış açılarına ve değerlere sahip bir grup insana rehberlik etme pozisyonunda olacağınız anlamına gelir. Elbette ki anlaşmazlıklara düşülecek ve bu anlaşmazlıklara yönelik nasıl bir karar verileceğini düşünmeniz ve bunu yaparken de gerçekten adil olmanız gerekecektir. Bu nedenle, bir lider olarak ekip içi sorunları düzeltmek zorunda kaldığınızda çatışma çözme becerilerinizi kullanabilmelisiniz.

 

  • Sizin için önemli olan kişilere zaman ayırın.

 

Bir liderin pek çok sorumluluğu ve üstesinden gelmesi beklenen son derece yoğun bir baskı vardır. Bazen bu baskılar baş edilemeyecek denli ağır olabilir. Bu durum, geri çekilip her şeyden uzaklaşmanın zamanının geldiğini gösterir. Böyle zamanlarda toparlanmak ve zihninizi tazelemek için aileniz veya arkadaşlarınızla zaman geçirin. Birkaç gün boyunca iş meselelerini düşünmeyin, böylece ekibinizi başarıya ulaştırmak için gereken enerjiyle dolu bir biçimde işinize geri dönebilir, ekibinizi başarıya götürecek adımlar atabilirsiniz.

 

 

  • Her gün yeni bir şey öğrenin.

 

Büyük liderler zihinlerinden geçen düşünce ve fikirleri geliştirmek için sürekli olarak okurlar. Okumak zihninizi genişletmenize ve zor kararlar vermek zorunda kaldığınızda hızlı düşünmenize yardımcı olur. Ayrıca, bireysel performansınızı ve liderlik yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek herhangi bir ders almayı da ihmal etmemelisiniz. Unutmayın, öğrenmeyi bıraktığınızda yalnızca kendinizi değil aynı zamanda ekibinizi de başarısızlığa mahkum edersiniz.

 

 

  • Asla pes etmeyin.

 

Bir lider olarak işlerin zorlaşacağını bilmeniz gerek. İşletmenizin faaliyet göstermeye devam etmesini sağlamak ve ekibinize ihtiyaç duydukları imkanı sunmak için farklı pek çok faktörle uğraşmak zorunda kalacaksınız. İnsanlara tek başınıza, üstelik size bağlı onca insanın da çıkarlarını gözeterek kararlar almanın ne denli zor olabileceğini anlatmanız güç olabilir. Bu zor zamanlarla karşı karşıya kaldığınızda vizyonunuzu hatırlamanız ve uğraştığınız onca şeye rağmen ilerlemeyi sürdürmeniz gerekir.

 

 

  • Gerektiğinde yöntemlerinizi değiştirmeye hazır olun.

 

Stratejilerinizin işlemediğini gözlemlediğiniz durumlarda inadı bırakın. Ne zaman stratejilerinize bağlı kalıp ne zaman farklı bir şey denemeniz gerektiğine iyi karar verin. Yöntemlerinizi işe yaramayacak noktaya gelinceye kadar uygulamaya çalışırsanız hem kendinize hem de ekibinize zarar verirsiniz. Unutmayın, büyük liderler başarılı sonuçları elde etmek için planlanandan farklı bir şeyler denemesi gerektiğini anlayanlar arasından çıkar.

 

 

  • Kayıplarınızı azaltma yoluna gidin.

 

İşlerliğini yitirdiğine inandığınız bir çabayı yeniden canlandırmaya çalışmanız için hiçbir sebep yok. Ekibinizdeki bir kişinin işletmenize iyilikten çok zararı dokunuyorsa bu kişinin gitmesine izin verin. Bir ürün veya hizmet beklediğinizden de maliyetli ise üretmeye son verin. İşinize yaramayacağı son derece net bir şeyi ısrarla yapmaya çalışmayın. Kaybınızı ortadan kaldırın ve kazancınızı artırın.

 

 

  • Hatalarınızdan öğrenin.

 

Hatalar, çok daha iyi yol almanız veya çalışabilmeniz için önünüze sunulmuş fırsatlardır. Aynı hataları tekrar tekrar yapıyorsanız bu hatalarınızdan ders çıkaramadığınız anlamına gelir. Bir hata yaptıktan sonra, neden bu hataya düştüğünüzü tespit etmeye çalışın, böylece aynı durumların yaşanmaması için nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

 

 

  • Elinizdeki verilere göre karar alın.

 

Kararınızın neden doğru olduğu konusunda güçlü bir kanıta ihtiyacınız varsa argümanınızı somut gerçeklerle yani verilerle desteklemeyi denemelisiniz. Bir lider olarak ekibinizin belirlenen hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak adına kararınızın neden en iyi karar olduğunu açıkça gösterecek gerçekleri ekibinize sunabilmelisiniz.

 

  • Geri bildirimde bulunun.

 

Ekip üyelerinizin güçlü ve zayıf yönlerini bildirecek geri bildirimlerde bulunun. Hangi lider kendini geliştirme odaklı bir ekiple çalışmak istemez ki? Her bir ekip üyesinin yaptığı işin diğer üyeleri ne denli etkilediğini ve başarının bir bütün olduğu gerçeğini vurgulayın. Böylece tüm işletmenin güçlü bir birim olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

  • Güvenin, ancak teyit edin.

 

Ekiplerinin çalışmasına sürekli olarak dahil olan ve her şeyi didik didik inceleyen bir lider olmayın. Bunu yaptığınızda, yalnızca iş akışını bozmakla kalmaz, aynı zamanda bir lider olarak etkin bir şekilde çalışmanızı da engellersiniz. Ekip üyelerinizin görevlerini tamamlamasına izin verin ve işlerin nasıl ilerlediğini görüp herhangi bir yardıma ihtiyaçları olup olmadığını anlamak adına arada sırada onları kontrol edin.

 

 

  • Yaklaşılabilir olun.

 

Ekip üyeleriniz için açık bir kapı bırakın ki iş hakkındaki görüşlerini tartışmak için yanınıza gelebilsinler. Çalışanlarınızın bir lider olarak size tamamen güvenmesini istemeniz son derece doğal. Bu güven, ekibin her bir üyesinden %100 dürüstlüğün beklendiği zorlu anlarla karşılaştığınızda ihtiyaç duyacağınız net ve dürüst bir iletişim politikası yürütmenize de yardımcı olur.

 

 

  • Herkese eşit davranın.

 

Favori elemanlara oynamak insani duyguları anlamaktan uzak liderlerin kullandığı ilkel bir taktiktir. Bu tarz bir tavır işletmenize iyilikten çok zararı dokunacak rekabetçi bir iş ortamı yaratır. Ekip üyeleri arasında hakim olan kızgınlık yayıldıkça güvensizlik artar ve işletmeniz işlerliğini kaybeder. Bu noktadan sonra başarılı olmanız imkansızdır.

 

 

  • Ekip üyeleri ile profesyonellikten uzak yakın ilişkilerde bulunmayın.

 

Ekip üyelerinize karşı arkadaş canlısı bir tavır sergilemek isteseniz de profesyonelliğin sınırlarını aşmak istemezsiniz. Çünkü insanlar kişisel ilişkileri kendi çıkarlarına uygun bir biçimde kullanmaya meyillidir. Yani, ilişkilerinizde profesyonellik çizgisinden bir adım dahi uzaklaşmanız bu durumun pekala da aleyhinize kullanılabileceği ve liderlik pozisyonunuzu tehlikeye atabileceğiniz anlamına gelir.

 

  • İyiliklere karşı kayıtsız kalmayın.

 

İyi bir lider olmak istiyorsanız size yardım eden insanlara karşı kayıtsız kalmayıp karşılığında neler yapabileceğinize bakmalısınız. Bu size önem veren insanları aynı derecede önemsediğinizi gösterir. İyiliklere kayıtsız kalmama özelliğine sahip bir lider olarak tanınırsanız çok daha güçlü ilişkiler kurabilirsiniz.

 

  • Köprüleri yakmayın.

 

Liderlik yolculuğunuz boyunca neye ihtiyaç duyacağınızı asla bilemezsiniz.

Şu an için kendisinden daha iyi bir konumda olduğunuz bir iş arkadaşınıza kötü mü davrandınız? İşlerin tersine döndüğünü ve bu kişinin iş hayatınızı etkileyecek bir pozisyona getirildiğini öğrendiğinizi düşünsenize! Geçmişte ona nasıl davrandığınızı düşünürsek söz konusu kişiden beklediğiniz yardımı almanız pek muhtemel olmayacaktır.

 

  • İnsanlarla iletişiminizi koparmayın.

 

Ekip üyelerinizden birinin işten ayrılması onlarla iletişimi kesmeniz gerektiği anlamına gelmez. Çünkü bu kişiler işiniz için iyi olan fırsatları işletmenize taşıyabilirler. Ayrıldıktan sonra dahi onlarla iletişimi koparmazsanız herhangi bir fırsatta ilk olarak sizi düşünürler.

 

  • İş hayatınız uğruna özel hayatınızdan feragat etmeyin.

 

Başarılı bir mesleki hayata sahip olup korkunç bir özel hayatı olan pek çok lider var. Bunun nedeni, mesleki anlamda bir başarıya ulaşmak için kişisel hayatlarını feda etmeleridir. Lider olmanız zamanınızın büyük bir kısmını alacaktır, ancak yine de gerçekten başarılı olmak istiyorsanız kişisel ilişkileriniz yani özel hayatınız için de zaman ayırmanız gerekir.

 

  • Liderliğin tadını çıkarın.

 

Liderlik, zorlu bir süreç olmakla birlikte eğlenceli de olabilir. Liderliği tüm yönlerini ile takdir etmeyi öğrenin. Yaptığınız şeyden zevk almazsanız bir lider olarak başarılı olmanız zor olacaktır. Başarmaya odaklandığınız şeyin ne kadar muhteşem olduğunu ve kendisini bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olmaya adamış bir ekibi yönlendirdiğinizi unutmayın.

Gördüğünüz gibi, başarılı bir liderlik için çok sayıda farklı niteliğin bir araya gelmesi şart. Tabi bu durum başarılı bir lider olmak için hepsinde de dört dörtlük olmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Çünkü liderlik kendinizin yanı sıra liderliğiniz altında çalışanların da başarılı olmasını sağlamakla ilgili bir şey. Unutmayın, ekibiniz başarılı olmazsa siz de başarılı olmuş sayılmazsınız.

Etiketler
network başarılı lider
homm bitkisel lider
homm bitkisel başarılı lider
başarılı lider
başarılı lider nasıl olunur
network başarılı lider nasıl olunur
homm bitkisel başarılı lider nasıl olunur
lider başarı
başarı lider
network lider
network lider başarı
başarı network lider